Slik finner du billigste solcellebatteri

Tjenester og/eller produkter som vises kan komme fra partnere som kompenserer oss ved kjøp. Det vil forøvrig aldri påvirke utfallet av testene når vi leter etter billigste løsning.

Snarveier

Du kan koble et batteri til solcellene dine for å spare solkraft til regnfulle dager. Men hvordan finner du egentlig frem til beste og billigste solcellebatteri? Vi tar en nærmere titt!

Løsninger som dette er ikke bare populære på hytter. Stadig flere velger også å montere solcellebatterier i helårsboliger. Du kan velge mellom off-grid batterier og batterier som funker sammen med strømnettet. 

Solkraft må ellers brukes med én gang, hvis du ikke har et batteri. Du risikerer dermed å “sløse” vekk masse verdifull solkraft. Du kan spare mye penger på sikt ved å lagre overskuddsstrømmen fra solfylte dager og bruke den ved behov.

Velg rett størrelse for å spare penger

Før vi hopper rett inn i søket etter beste og billigste solcellebatteri, er det viktig at du forstår dine egne behov. Størrelsen på anlegget ditt, mengden sollys, hvor mye strøm du bruker – alt dette spiller en stor rolle. Trenger du et batteri til en off-grid hytte eller skal den brukes hjemme? 

Du må blant annet tenke over hvor mye energi du faktisk trenger å lagre. Deretter må du vurdere hvor ofte batteriet skal brukes. Det billigste solcellebatteriet er det som er best tilpasset ditt behov. Ikke minst, så bør batteriet passe til solcellene dine.

Et batteri som er for lite vil ikke dekke behovet ditt. Samtidig kan kostbare, store batterier være unødvendig hvis du ikke trenger særlig med lagringskapasitet.

Forskjellige typer solcellebatteri: hvilken er billigst?

Du kan velge mellom forskjellige typer batterier: litium, bly og nikkel-kadmium. Vi ser nærmere på de tre hovedtypene for å hjelpe deg med å finne det beste og billigste solcellebatteriet for deg. Det er fordeler og ulemper med dem alle, så det gjelder å velge den som passer best for dine behov.

Litiumbatteri til solceller

Litiumbatterier er et populært valg for solcelleanlegg på grunn av lang levetid og høy effekt. Slike batterier lades raskt, og de kan lagre mye solkraft på liten plass. Derfor er de ideelle for hyppig bruk. Disse batteriene har imidlertid en tendens til å være dyrere enn andre typer. 

De er derfor ikke den billigste typen solcellebatteri. Men hvis du bruker mye solkraft, kan du spare mer penger på sikt ved å investere i denne løsningen.

Blybatterier til solceller

Blybatterier er som regel et billig alternativ til andre solcellebatterier. I tillegg er de robuste og varer lenge. Ulempen er at de er mindre effektive enn litium og krever mye plass. Slike batterier kan være et rimelig kjøp for dem som lader sjelden og bruker mindre energi. Har du et stort energibehov? Da kan blybatterier koste deg mer i det lange løp med tanke på all energien du ikke har kapasitet til å lagre.

Nikkel-kadmium-batterier til solceller

Nikkel-kadmium-batterier er kjent for sin robusthet og lange levetid. Ulempen ved dem er dårligere effektivitet, sammenlignet med blybatterier og litiumbatterier. De er derfor på vei ut av markedet. Dersom du skal investere i nye løsninger, bør du heller vurdere en av de andre typene. Dårligere effekt kan nemlig føre til at du taper penger på sikt.

Billig solcellebatteri: kostnad vs. effekt

Det kan være fristende å bare kjøpe det aller billigste solcellebatteriet for å spare penger. Men som med mange andre ting i livet, kan en “billig” løsning ofte ende opp med å koste mer over tid. Det mest kostnadseffektive batteriet er det som er best tilpasset ditt energibruk og energibehov. 

Kanskje et dyrere batteri kan være smartere på sikt, rett og slett fordi du kan lagre mer solkraft på det? Hvis lagringskapasitet, ladetid og effekt ikke er godt nok på et solcellebatteri som du har montert hjemme, må du kjøpe mer strøm fra strømnettet. Dermed ender du opp med å bruke mer penger på strøm enn du ellers ville ha gjort. 

Skal du montere batteriet på en hytte som er i bruk hver eneste helg? Da kan det være fornuftig å velge et litiumbatteri med kort ladetid og høy effekt. Ja, selv om slike batterier koster mer! Hvis du kjøpte batteriet til en off-grid hytte, risikerer du å måtte bytte det ut ganske kjapt fordi du ikke får dekket energibehovet ditt. 

Det er imidlertid ingen vits i å kjøpe et dyrt batteri hvis du ikke bruker det nok. Et billig solcellebatteri med lav effekt kan være mer enn godt nok til en liten off-grid hytte som sjelden brukes. Kanskje du bare trenger litt solkraft til å lade mobilen og holde mini-kjøleskapet i gang mens du oppholder deg på hytta?

Sammenlign priser på solcellebatterier

Vi anbefaler å sammenligne priser fra forskjellige leverandører for å finne beste og billigste solcellebatteri. Du kan spare mye tid og penger på å bruke anbudstjenester som solcelle.no. Du trenger bare å sende inn opplysningene dine én gang for å få gratis og uforpliktende tilbud. 

Det kan være ganske tidkrevende å søke opp prislisten til ulike forhandlere selv. Solcelle.no gjør det enklere å finne et godt produkt til en rettferdig pris.