Finn billigste bil å eie 2023

Her finner du oversikt over hva som er viktig for kjøreøkonomi og hvordan du finner billigste bil å eie.

Tjenester og/eller produkter som vises kan komme fra partnere som kompenserer oss ved kjøp. Det vil forøvrig aldri påvirke utfallet av testene når vi leter etter billigste løsning.

Snarveier

Er du på utkikk etter det som skal bli din første, egne bil? Eller har den gamle kjerren din begynt å synge på siste verset, og du vet at det er på tide å begynne prosessen med å bytte den ut til noe som kanskje er litt mer pålitelig? Da har du kommet til riktig sted!

Men enten du er relativt ny eller allerede har hatt noen år i gamet, så vet du sikkert at det å kjøpe bil er en stor investering. Dette er ikke noen hemmelighet, så det er noe de aller fleste vet. Det er en stor investering, som folk flest ønsker å betale minst mulig for.

Det å finne en billig bil er imidlertid ofte enklere sagt enn gjort. Faktisk er dette et resultat av en møysommelig prosess som gjerne foregår over en lengre periode. Det forutsetter imidlertid at du har lyst og tid til å bruke god tid på prosessen som det er å kjøpe ny bil.

Nedenfor skal vi fordype oss i prosessen det er å kjøpe bil, men hovedfokuset vil være å kjøpe en så billig bil som overhodet mulig. I tillegg til dette vil forsøke å tegne et realistisk bilde på hvordan det er å eie en bil, for deg som ikke har vært på eiersiden før.

Bensin, diesel og elbil

Når du skal kjøpe bil, så har du hovedsakelig tre alternativer å velge mellom. Alternativene er bensinbil, dieselbil og elbil. Hvert enkelt begrep gir en klar indikasjon på hvilken type bil det er, men litt repetisjon skader ikke så vi vil ta det for oss i denne artikkelen likevel.

Med bensinbil mener vi rett og slett en bil som du er nødt til å fylle bensin på, for at den i det hele tatt skal gå fremover. Det er mange grunner til å velge bensinbil. For eksempel om du er på jakt etter en sprek, men støysvak bil, så vil en bensinbil være et godt valg for deg.

Det neste alternativet ditt er en dieselbil. Diesel er også en form for drivstoff, men om det er nyttig handler mer eller mindre om hva du skal bruke bilen til. Dieselbilen er kjent for sin gode trekkraft. I tillegg kan det også nevnes at diesel ofte er billigere enn bensin.

Til slutt har vi elbilen. Dette har gått fra å være en type bil som bare noen få hadde til å bli allemannseie. I dag er det veldig mange som har elbil, særlig de som bor i umiddelbar nærhet til eller midt i byen. Det er mange bruksfordeler ved å eie en elbil.

En viktig faktor

Når du skal kjøpe din egen bil, så er det viktig å ha tungen rett i munnen. For selv om fokuset veldig ofte er på hvilken type bil du ønsker deg og kanskje har ønsket deg siden du var et lite barn, så er det mye mer som bør tas med i betraktingen.

Valg av bil bør ikke være utelukkende basert på hvilken bil du synes er kulest. I stedet bør en slik avgjørelse være basert på en kombinasjon av hva du ønsker, og hva du trenger. Kjøremønsteret ditt spiller også en viktig rolle, så det er viktig å ha klart for seg.

Det er for eksempel en grunn til at de fleste bytter til en eller annen form for stasjonsvogn i forbindelse med at de venter barn. Stasjonsvogner har god plass, og i en slik situasjon trenger man plass til både det ene og det andre i bilen, som for eksempel en barnevogn.

Slik bør du også tenke i forbindelse med bilkjøp. Selv om det kanskje er litt tidlig å begynne å bekymre deg for plassmangel og skaffe seg stasjonsvogn, men det er mange andre spørsmål som du med fordel kan reflektere litt over i forkant av et eventuelt bilkjøp:

 • Trenger du stor plass, og eventuelt hvor stor plass?
 • Hva skal du bruke bilen til? Er det en bil som kun skal frakte deg til og fra jobb, eller er du en person som liker å kjøre lengre turer?
 • Er det kun du som skal kjøre bilen? Om det ikke er det, så er det viktig at du tar hensyn til de andre som skal kjøre bilen sine ønsker og behov også.
 • Er du avhengig av at bilen har tilhengerfeste, eller går det fint hvis bilen ikke har det?
 • Hvor mye ekstrautstyr ønsker du at bilen skal ha?
 • Anser du det å kjøpe en elbil som aktuelt? Dette kommer utelukkende an på hvor lange strekninger du kjører, og hvordan tilgangen på elbilladere er i området der du bor.

Hva koster det å eie bil?

Enten du eier en bil fra før, eller er i full gang med kjøp av din aller første bil, så er det viktig å ha i bakhodet at det ikke er gratis å eie bil. I praksis begynner faktisk kronene å rulle i det du setter deg inn i bilen din etter å ha skrevet under kontrakten ved overtakelse.

Med tanke på kostnader, så er egentlig ikke det å kjøpe bil en veldig god investering. Men likevel er dette noe folk flest er avhengig av i større eller mindre grad. Dette er noen av de åpenbare kostnadene som vil dukke opp i forbindelse med det å eie bil:

 • Drivstoff
 • Rentekostnader (om bilkjøpet er finansiert med et lån i banken)
 • Bilforsikring

I listen ovenfor ser vi imidlertid bare kostnadene som forekommer hyppigst, og som man dermed er klar over. Det er imidlertid enda flere kostnader ved det å eie bil også. Siden de kommer relativt sjeldnere, så er de ikke like enkle å huske på. Men de er der de også:

 • Bompenger (ikke overalt i landet)
 • Dekk
 • Service
 • Eventuelle reparasjoner
 • Vedlikehold
 • Årsavgift

Etter å ha lagt til disse punktene på listen begynner man å danne seg et ganske godt bilde på hva det vil koste å eie en bil. Likevel har vi fremdeles ikke nevnt den aller største kostnaden ved det å kjøpe bil. Det skal vi imidlertid gjøre nå.

Den største kostnaden ved å eie bil

Til tross for at du må sørge for både drivstoff, dekk og vedlikehold av bilen, og det dukker opp en regning med bompenger som skal betales et par ganger i året, så er ikke noe av dette den største utgiftsposten i forbindelse med det å eie bil.

Når du har snakket med noen angående det å kjøpe bil, så kanskje verdifall på bilen vært et tema. Og faktisk så kan dette regnes som den største kostnaden ved å eie bil. Det er imidlertid ikke slik at du legger merke til dette før du eventuelt skal selge bilen igjen.

Du har kanskje hørt at bilens verdi faller med flere hundre tusen kroner den aller første gangen du setter deg inn i bilen etter at den offisielt sett er din. Fullt så dramatisk er det ikke, da det ofte vil ta noen år å komme opp i et sånt verdifall. Men konseptet er det samme.

Verdifallet vil uten tvil være størst i forbindelse med kjøp av en splitter ny bil. Hvis du for eksempel kjøper en bil til 500 000 kroner og selger den igjen etter 5 år, så er det ikke sikkert at du får mer enn 250 000 kroner igjen for bilen. Det er ganske mye penger etter så kort tid!

Kan kostnadene på bilen reduseres?

I forbindelse med bilkjøp er det nok mange som lurer på om det er mulig å redusere kostnadene på bilen. Og svaret på dette spørsmålet er naturligvis ja. Det er imidlertid ikke slik at absolutt alle kostnadene kan reduseres.

Om du ønsker å redusere kostnadene på bilen, så kan det lønne seg for eksempel å kjøpe en bil som allerede er noen år gammel. For da vil verdifallet allerede ha skjedd når du får nøklene til bilen i hånden din.

I tillegg til å kjøpe en bruktbil, så kan du spare flere tusen på å droppe alt av unødvendig ekstrautstyr. Trenger du virkelig det ryggekameraet, eller klarer du deg fint uten? Mange tror at bilen er verdt mer senere ved å inkludere dette, men det er ikke slik det fungerer.

Kostnadene på bilen kan også reduseres ved at du tar godt vare på bilen gjennom å sørge for å ta servicene som den bør få. Vedlikehold er viktig, både for deg mens du eier bilen og for et eventuelt salg senere.

Denne biltypen er billigst å eie

Det er som nevnt viktig at bilen du kjøper oppfyller dine behov, og det er uten tvil dette som bør veie tyngst i din avgjørelse når du skal kjøpe din første eller fjerde bil. Men generelt sett så kan det sies at elbilen er den billigste bilen å eie.

Elbilen er det beste alternativet fordi du slipper unna flere av kostnadene vi har skissert ovenfor. Om bilen din er helelektrisk trenger du ikke å fylle drivstoff, som de fleste vet at er en ganske stor utgiftspost.

Det er imidlertid ikke bare kostnadene med å fylle drivstoff du slipper ved å eie en elbil. Kostnadene er betydelig mindre på de fleste områder, både når det gjelder parkering og vedlikehold av bilen. I tillegg kan du kjøre i kollektivfeltet, og bilen bråker mye mindre!