Billigste elsykkel 2023

Her viser vi deg de billigste elsyklene i 2021.

Tjenester og/eller produkter som vises kan komme fra partnere som kompenserer oss ved kjøp. Det vil forøvrig aldri påvirke utfallet av testene når vi leter etter billigste løsning.

Snarveier

Begynner du å nærmere deg tidspunktet hvor alle tar lappen, men du liker bedre å sykle? Eller har du vokst opp med sykkelen som en din faste følgesvenn, men merker at kroppen ikke er like god i oppoverbakker som den en gang var? Da kan en elsykkel være svaret!

Det å kjøpe elsykkel kan være skikkelig dyrt, men ved å ta bevisste valg er det også mulig å få det som er den perfekte elsykkelen for deg til en mye rimeligere pris. Om du ønsker å kjøpe en elsykkel, så finnes det mange måter å få gjort drømmen til virkelighet på.

De fleste drømmer også om å få skaffet seg en elsykkel så billig som overhodet mulig. Nedenfor skal vi ta en nærmere titt på hvilke elementer det er som bidrar til å presse prisen for en elsykkel opp, og hva du bør velge for å holde prisen på et akseptabelt nivå.

Hensikten med denne artikkelen er å hjelpe deg å finne den billigste elsykkelen. Derfor vil vi også gi deg noen tips som vil komme godt med i forbindelse med det.

Sjekk ut: Billigst strøm

Hva er en elsykkel?

I mange år har det blitt større og større fokus på hvordan folk kommer seg rundt. Man skal helst komme seg fra A til B på en så miljøvennlig og kostnadseffektiv måte som mulig. Noen steder er det til og med noen politiske partier som ønsker å forby biler.

Dette er nok i så fall langt opp og frem, men om det skulle bli realitet en gang, så betyr det at man er nødt til å finne alternative fremkomstmidler. Og et av disse fremkomstmidlene vil være elsykler.

Elsykkel er et sammensatt begrep. Det er satt sammen av stammene «el» og «sykkel». «El» er en forkortelse for «elektrisk», så det vi snakker om er egentlig en elektrisk sykkel. De fleste vet hva en sykkel er, men det er en viktig forskjell: Denne er elektrisk og oppladbar.

Dette koster en elsykkel

Om du noen gang har kjøpt en vanlig sykkel, så vet du at det finnes både billige og dyre sykler, og slik fungerer det også med elsykler. Det sies at man får det man betaler for, og det er uten tvil slik det fungerer med både vanlige og elektriske sykler.

Det er ikke umulig å få tak i elsykler som er merket med en prislapp på mellom 8000 og 9000, men dette er nok en veldig enkel elsykkel. Om du er på utkikk etter en elsykkel med mange spesielle funksjoner, så er det ikke utenkelig at du må ut med rundt 100 000 kroner.

Nedenfor skal vi se nærmere på de forskjellige delene som kan være med å avgjøre prisnivået på hver enkelt elsykkel.

Billigste Xiaomi elsykkel

Andre billige elsykler

Elsykkelens motor

I en elektrisk sykkel finner du en motor. Siden dette er en elektrisk sykkel, så er den nemlig utstyrt med en motor. Dette elementet gjør for eksempel at man kommer mye enklere opp en oppoverbakke. Med en slik sykkel trenger er du ikke sørge for det for egen maskin.

Elsykkelens motor kan imidlertid være plassert forskjellige steder på sykkelen. Motoren er som regel plassert i enten sykkelens fremhjul, bakhjul eller sykkelens kranke. Plasseringen av motoren har mye å si for hvordan elsykkelen akselererer fremover.

De vanligste alternativene i forbindelse med plassering av elsykkelens motor er:

  • Motoren er plassert i elsykkelens fremhjul: Dette er en elsykkel med fremhjulsdrift. Det er også i fremhjulet at sykkelens trekkraft ligger.
  • Motoren vil ha samme effekt om den er plassert i elsykkelens bakhjul. Men i stedet for fremhjulsdrift og trekkraft i fremhjulet, vil denne type elsykkel ha bakhjulsdrift og skyvekraft.
  • Elsykler kan også være utstyrt med en krankmotor. I praksis betyr det at motoren er plassert midt på sykkelen, og at den rett og slett er koblet til kranken. Det er delen du finner mellom elsykkelens pedaler.

Bremser

Elsykkelens bremser spiller også en rolle når det gjelder hva du er nødt til å betale for elsykkelen din.

Når en elsykkel produseres, så har leverandøren som regel fire alternativer. Dermed kan en elsykkel være utstyrt med en av disse bremsene:

  • Hydrauliske felgbremser – dette er en type bremser hvor bremseklossene blir presset mot felgen fra hver sin side av hjulet. Den hydrauliske væsken gjør disse bremsene til et svært praktisk alternativ. Det er også et kostnadseffektivt alternativ.
  • Hydrauliske skivebremser – disse bremsene er utstyrt med bremseskiver i stedet for bremseklosser, og bremsebelegget blir presset mot bremseskiven når du trykker inn bremsen. Det er svært effektivt, og dermed ganske dyrt.
  • Rulle- og trommelbremser – dette er en type bremser hvor bremsebelegget presses mot innsiden av sykkelens nav i stedet for felgen. Det er nesten like effektivt som bremseskiver, men er et kostnadseffektivt alternativ i forbindelse med det.
  • V-bremser – også en bremsetype som har bremseklosser som presses mot felgen fra begge sider. Med tanke på prisnivå, så er det v-bremser som er det rimeligste valget, men det kan hende at du må legge litt ekstra i vedlikehold her.

Det er altså ikke tilfeldig hvilke bremser man velger i forbindelse med en elsykkel (eller sykler generelt). Faktisk så er det slik at man bør sette seg ordentlig inn i hvert enkelt bremsesystem, for å finne ut hvilket system som passer best med tanke på ditt bruk.

Ladekostnader

En elektrisk elsykkel må jo lades, og det er naturligvis ikke gratis.

Laderen må ha minst 0,5 kWt. En ladning sørger for at elsykkelen din får en rekkevidde på mellom 50 og 70 km. Med dette so utgangspunkt så vil du måtte betale rundt 10 øre per mil.

Et annet alternativ er å skaffe seg en elsykkel lader, og da kan du jo lade sykkelen hjemme hos deg selv ved hjelp av en husholdsningskontakt.