De 10 billigste ferielandene 2024

Denne guiden tar for seg populære land å ta ferie i. Vi viser deg de 10 billigste ferielandene blant populære reiesemål i Europa.

Tjenester og/eller produkter som vises kan komme fra partnere som kompenserer oss ved kjøp. Det vil forøvrig aldri påvirke utfallet av testene når vi leter etter billigste løsning.

Snarveier

Kjenner du at reiselysten kommer krypende sakte? Sikkert etter en lang periode med reiserestriksjoner? Det er du i så fall ikke alene om!

Pandemien har imidlertid vært tøff for mange, og derfor er det ingen selvfølge at man har mange tusen kroner til overs som man kan bruke til å reise på ferie. For mange er det kanskje derfor viktigere enn noen gang å finne ut hvilket ferieland som er desidert billigst.

Nedenfor skal vi gi deg noen vanntette tips som kan hjelpe deg å få din neste ferie utenlands til en så rimelig pris som overhodet mulig!

Hvor vil du reise?

I forbindelse med gjenåpningen av Norge har mange blitt bombardert med tilsynelatende gode tilbud fra reiselivsbransjen. «Vi feirer gjenåpningen av Norge» er en setning som vi har hørt veldig ofte de siste ukene.

Hvorfor ikke dra på et 2-døgns cruise fra Oslo til Kiel med Kielfergen, eller dra på en drømmeferie til Thailand i vinter? Nå er det jo ingen reiserestriksjoner som kan stoppe deg fra å gjøre det du har drømt om i 1,5 år.

På stående fot høres dette ut som gode og lukrative tilbud, men det vil uten tvil lønne seg å ha tungen rett i munnen en liten stund. For det er tross alt dette spørsmålet som er det viktigste: Hvor er det du har lyst til å reise?

Hvor kan du reise?

Deretter følger et annet spørsmål, som kanskje er enda viktigere: Hvor kan du reise?

Før du er kjapp i replikken og svarer at du kan reise hvor som helst, fordi det ikke er noen reiserestriksjoner lenger, så vil det være lurt å stille seg spørsmålet på nytt med litt andre ord: Er ønsket ditt i tråd med den økonomiske situasjoner du står i for øyeblikket?

Det er veldig mange som virkelig ikke kan tenke seg noe annet enn å ligge langflat på en solseng ved et basseng eller på stranden i et eller annet sydenland, særlig i perioder hvor man ser at mange reiser bort på høstferie og lignende.

Som nevnt innledningsvis har pandemien lagt en liten demper på flere områder. Ikke bare i form av reiserestriksjoner, men det var mange som mistet jobbene sine og ikke alle hadde jobber å gå tilbake til. Det fikk også konsekvenser for mange menneskers økonomi.

Benytt deg av en feriekostnadskalkulator

Om du virkelig er sugen på en ferie, så har vi et tips til deg: Benytt deg av en feriekostnadskalkulator!

For selv om både 2-døgns cruiset fra Oslo til Kiel og vinterferien i Thailand høres helt magisk ut, så er det mye annet som må tas med i betraktningen også. Det er nemlig mye mer enn bare det å komme seg til de forskjellige destinasjonene som koster.

En feriekostnadskalkulator vil dermed være et veldig nyttig verktøy. Den gir deg muligheten til å fylle ut hvor mye du vil (eller kan) bruke på de forskjellige utgiftspostene hver eneste dag, og så vil feriekostnadskalkulatoren gir deg et klarere bilde på hva du kan forvente.

Ved bruk av feriekostnadskalkulatoren er det imidlertid viktig å huske på at prisen du skriver inn er de norske kronene du kan tenke deg å bruke per person per dag. Deretter vil feriekostnadskalkulatoren vise deg totalsummen du vil måtte ut med hver dag i ferien.

Disse 10 ferielandene er billigst

Om du har lyst til å finne ut hva som er de billigste ferielandene, så har du kommet til riktig sted. Vi ønsker å gjøre denne prosessen litt enklere for deg, så derfor har vi gjort mye av researchen for deg. Her har vi tatt utgangspunkt i Eurostat sin feriekostnadskalkultator.

Det å regne ut kostnadene ved å reise på ferie, er en omfattende oppgave. Grunnen til det er at det er veldig mange ting som hører hjemme i kategorien over «typiske feriekostnader»:

  • Hotell og restaurant
  • Mat og drikke (herunder «soft drinks»)
  • Alkoholholdig drikke og tobakk

Nedenfor vil vi ta en nærmere titt på hvilke land feriekostnadskalkulatoren mener er billigste med utgangspunkt i tallene ovenfor. Til sammenligning har Norge en indeksverdi på 173, og dermed havner vi et godt stykke ned på denne feriekostnadskalkulatoren.

Nord-Makedonia

Nord-makedonia

Nord-Makedonia er et land på Balkan. Det ligger med andre ord i sørøst-Europa, og dette landet har en indeksverdi på 58.

I praksis betyr det at prisene på de typiske feriekostnadene i Norge er nesten tre ganger så store som kostnadene vil være om du befinner deg i Nord-Makedonia.

Nord-Makedonia er et fysisk bevis på at en ferie ikke nødvendig trenger å være til de typiske turiststedene. I stedet kan du nyte tiden i et veldig fint land som også har veldig mye å by på i forbindelse med opplevelser!

Romania

Romania

Romania ligger i Mellom-Europa, den sørøstlige delen for å være litt mer nøyaktig. Dermed er også dette et land som teknisk sett ligger på Balkan, i likhet med Nord-Makedonia.

Derfor kommer det heller ikke som noen overraskelse at dette landet puster Nord-Makedonia i nakken med tanke på prisnivå i forbindelse med de typiske feriekostnadene.

Romania har en indeksverdi på 62, som er litt mer enn 2,7 ganger billigere enn det er her til lands.

Bulgaria

Bulgaria

Det neste landet på listen over “billigste ferieland” er ytterligere et land som ligger på Balkan. Vi snakker naturligvis om Bulgaria, som faktisk var en folkefavoritt for noen tiår siden. For noen er det fremdeles Bulgaria som gjelder enda!

Bulgaria har en indeksverdi på 67. I praksis betyr det at dette landet er 2,5 ganger billigere enn Norge når det gjelder de typiske feriekostnandene.

Bosnia-Hercegovina

Bosnia

Balkan er et område som byr på mange spennende reisemål, for på listen over «billigste ferieland» finner vi også Bosnia-Hercegovina. Dette landet ligger altså i sørøst-Europa, og det blir faktisk regnet som en forbundsstat.

Indeksverdien til Bosnia-Hercegovina er 67, så dette landet ligger på tilnærmet samme nivå som Bulgaria i forhold til prisnivået i det langstrakte landet vårt.

Tyrkia

Tyrkia

Det er imidlertid ikke sikkert at tanken på å reise til Balkan er det som frister mest. Men hva med Midtøsten? Da kan du reise til Tyrkia, som jo også er et land som veldig mange nordmenn har vært svært begeistret for i veldig mange år.

Tyrkia er et land som byr på mange opplevelser, både når det gjelder mat og kultur. Og da er det svært fordelaktig at de havner så langt opp på denne listen også.

Tyrkia har en indeksverdi på 68, noe som betyr at de ligger på et prisnivå som er mellom 2,5 og 2,6 ganger billigere enn Norge.

Ungarn

Ungarn

Ungarn kommer hakk i hæl bak Tyrkia med sin indeksverdi på 69. I praksis betyr det at dette landet er 2,5 ganger billigere i Norge.

I likhet med Tyrkia er Ungarn et land som byr på gode mat- og kulturopplevelser. Det er imidlertid viktig å huske på at Ungarn også er et stort land med mange kriker og kroker som kan utforskes.

Hovedstaden i Ungarn er Budapest, og det er en by som vi kan garantere at du ikke kommer til å angre at du drar til om du bestemmer deg for å dra dit!

Serbia

Serbia

Et lite stykke bak Ungarn finner vi Serbia, og dermed gjør Balkan seg gjeldende igjen.

Dette er et land som grenser til Bosnia-Hercegovina, som ligger litt lenger opp på listen og som vi dermed så nærmere på litt lenger opp i denne artikkelen.

Serbia har en indeksverdi på 71, noe som betyr at dette landet ligger 2,42 ganger bak Norge når det gjelder prisen på de typiske feriekostnadene.

Albania

Albania

Om du har lyst til å kombinere en reise til både Balkan og Middelhavet, så vil Albania være et godt alternativ. Albania er nemlig et land som ligger ved Midddelhavet, samtidig som det også ligger på Balkan-halvøyen.

Dette landet har en indeksverdi på 73, og det betyr at Albania er 2,36 ganger billigere enn Norge.

Polen

Polen

Polen har vært en favoritt blant nordmenn i veldig mange år, og byen Gdansk er en veldig populær destinasjon her. Dette er imidlertid ikke et typisk «sydenland», da dette landet ligner på Norge i forhold til klima.

Derfor vil Polen være et godt alternativ for deg som kun ønsker et avbrekk fra den tradisjonelle hverdagen, samtidig som du får reist bort til en relativt billig penge. Polen har nemlig en indeksverdi på 75, hvilket betyr at Polen er 3,32 ganger billigere enn Norge.

Montenegro

Montenegro

Montenegro følger like bak Polen med en indeksverdi på 76. Dette er altså et land som er 2,29 ganger så billig som Norge. Også dette er land som regnes som en del av Balkan.

Det vil lønne seg å tenke utenfor boksen

Etter å ha sett nærmere på 10 forskjellige land, så kan vi trygt si at det vil lønne seg å tenke utenfor boksen når det gjelder å finne ut hvilket ferieland som er billigst.

Det er særdeles få av disse landene som ville havnet på listen over «typiske ferieland», særlig i forbindelse med en ferie til sydligere strøk. Men det betyr naturligvis ikke at det er et dårligere reisemål.

Tenk utenfor boksen og du vil umiddelbart få øye på hvor mye spennende verden har å by på – til en litt rimeligere pris enn de typiske ferielandene!