Billigste dagligvarebutikk 2024

Her finner du billigste dagligvarebutikk

Tjenester og/eller produkter som vises kan komme fra partnere som kompenserer oss ved kjøp. Det vil forøvrig aldri påvirke utfallet av testene når vi leter etter billigste løsning.

Snarveier

Det er et gammelt ordtak som sier at uten mat og drikke duger helt ikke. Og det er ikke mulig å forklare hvor mye sannhet det ligger i dette ordtaket. Dette finnes det også bevis for i praksis, med tanke på at folk legger igjen tusenvis av kroner i dagligvarebutikken hvert år.

Om vi skulle sammenlignet absolutt alle norske husholdningsbudsjett, så ville hvert eneste budsjett fortalt oss det samme: Dagligvarer er en av de største utgiftspostene for folk flest, kun utkonkurrert av utgiftene i forbindelse med bolig.

I dagligvarebransjen er det hard konkurranse, i og med at det er mange dagligvarebutikker som kjemper om kundenes oppmerksomhet. I praksis betyr det at det er massevis av penger å spare, for kampen om å være den billigste dagligvarebutikken tar aldri slutt.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på et utvalg av dagligvarebutikker som finnes i dagligvarebransjen i dag. Med butikkene som utgangspunkt skal vi forsøke å finne frem til den dagligvarebutikken hvor det er lurest å handle om du vil spare mest mulig penger.

Hva er en dagligvarebutikk?

Når vi snakker om dagligvarebutikker, så mener vi en forretning hvor du kan dra for å kjøpe dagligvarer. Dagligvarer kan defineres som både matvarer, drikkevarer og andre husholdningsartikler som folkene i husstanden din måtte trenge av en eller annen grunn.

Det finnes hovedsakelig to typer av dagligvarebutikker. Da har vi lavprisbutikker på den ene siden og supermarkeder på den andre siden. Dagligvarebutikkenes utvalg vil kunne variere litt med utgangspunkt i hvilken kategori de tilhører. Lavprisbutikker selger sjelden ferskvarer.

Det ligger også litt i de enkelte begrepene. Med tanke på pris vil det alltid lønne seg å handle i lavprisbutikkene. Lavprisbutikkene har nemlig vist en klar tendens til å være billigere enn supermarkedene. Utvalget er kanskje litt begrenset, men det betyr ikke at de er dårligere.

Hvilke dagligvarebutikker har vi?

Til tross for at vi har to typer dagligvarebutikker, så kan vi dele dem inn i flere kategorier. Eller så kan vi kalle dem merker, for å være litt mer nøyaktig. De norske dagligvarebutikkene kan nemlig deles inn i fire hovedaktører, for flere av butikkene er en del av samme kjede.

Disse fire hovedaktørene er Bunnpris, Coop, NorgesGruppen og REMA 1000. Blant disse fire er det Coop og NorgesGruppen som er desidert størst, da disse merkene inkluderer flere dagligvarebutikker. Bunnpris og REMA 1000 har derimot kun hver sin butikkjede.

Kiwi

kiwi logo

Kiwi er en dagligvarebutikk som så dagens lys for første gang i 1979. I skrivende stund er dette altså en dagligvarebutikk som nærmer seg 50-årsdagen! Denne dagligvarebutikken er en av butikkene som eies av hovedaktøren NorgesGruppen.

Kiwi sitt slagord er «Kjapt, trygt og billig». Som det fengende slagordet tilsier, så hører Kiwi hjemme i lavpris-kategorien.

Hvis vi tar utgangspunkt i antall butikker, så er Kiwi landets største dagligvarebutikk. Dette er nemlig en dagligvarekjede med mer enn 690 butikker, som er spredt rundt omkring i landet langstrakte landet vårt.

Spar

Spar logo

Spar skiller seg litt ut fra Kiwi, i og med at dette er et supermarked. I tillegg er dette en dagligvarekjede som har etablert seg i flere europeiske land. Denne dagligvarekjeden har butikker i hele 48 europeiske land, og i Norge har kjeden rundt 270 filialer.

Denne dagligvarekjeden ble etablert så tidlig som i 1932, og denne etableringen skjedde i Nederland. Dermed har butikken et nederlandsk slagord: «Sammenwerken, Profitieren, Allen, Regelmatig».

De 270 Spar-butikkene som finnes i Norge, er en del av NorgesGruppen. Og den aller første Spar-butikken kom til Norge i 1993.

Selv om både Spar og Kiwi er en del av NorgesGruppen, så er det flere forskjeller mellom disse to butikkene. Mens Kiwi er en lavprisbutikk, så er Spar et supermarked. I de fleste Spar-butikker kan du handle i butikkens ferskvareavdeling, men det kan du ikke hos Kiwi.

Meny

Meny logo

Den neste butikken som er populær blant nordmenn, er dagligvarekjeden Meny. I likhet med Spar, er denne dagligvarebutikken et supermarked. Det betyr at du også her har muligheten til å handle i en fristende ferskvareavdeling.

Meny er eid av samme aktør som eier både Kiwi og Spar. Denne dagligvarekjeden er med andre ord også en del av NorgesGruppen. Det er også grunnen til at vi nevner disse i sammenheng med hverandre.

Til tross for at Meny er Norges største supermarkedkjede, så er dette den dagligvarekjeden som er yngst blant de tre dagligvarekjedene vi har nevnt hittil. Meny ble etablert først i 1996.

Om det er Meny som er din faste butikk, så har denne dagligvarekjeden rundt 190 butikker rundt omkring i Norge.  

Coop

coop logo

I motsetning til Kiwi, Spar og Meny, så er Coop en egen kjede. Coop er altså ikke tilknyttet en annen aktør. Innen denne kjeden finner vi en håndfull Coop-butikker, som har fått navnet Coop Extra, Coop Mega, Coop Obs og Coop Prix.

Det finnes enda flere Coop-butikker enn dette, siden Coop også står bak butikker innen byggevarebransjen. I dette tilfellet skal vi dog konsentrere oss om kun dagligvarebutikkene i denne kjeden. Men totalt sett utgjør denne kjeden 1200 av hele landets butikker.

Coop sitt slagord, er «Coop litt ditt» og bygger på idéen om at man kjøper seg inn i bedriften ved å bli Coop-medlem. I praksis får Coop-medlemmene en gitt prosent i kjøpeutbytte hver eneste gang de handler i en av Coops butikker, samt mange lukrative tilbud.

Det er imidlertid ikke kun på det området Coop imponerer. Dette er faktisk en dagligvarekjede som ble etablert i 2008, og det er veldig imponerende at de har klart å bli så store på så relativt kort tid!

REMA 1000

Rema 1000 logo

Deretter har vi REMA 1000. I likhet med Coop, er denne dagligvarekjeden sin egen butikkjede. Men når det er sagt, så kan ikke REMA 1000 måle seg med Coop når man tar utgangspunkt i antall butikker.

REMA 1000 ble etablert i 1979, og har siden den gang startet 640 butikker rundt omkring i landet. Selv om butikkjeden ikke er Norges største, så gir den butikkene som er større hard konkurranse med tanke på butikkens prisnivå!

I likhet med Kiwi, kan REMA 1000 beskrives som en lavpriskjede, da denne butikkens slagord er «Dine dagligvarer til en lav pris | Alltid lave priser». REMA 1000 inviterer deg til å handle hos dem uavhengig av om du skal handle til hverdag eller helg.   

Bunnpris

Bunnpris logo

I likhet med Kiwi og REMA 1000, så kan Bunnpris betegnes som en lavprisbutikk. Denne butikkjedens slagord er «Billig på det som betyr mest», og det er i hvert fall veldig god markedsføring. Bunnpris er en butikk som er der for deg akkurat når du trenger det!

Den aller første Bunnpris-butikken så dagens lys i 1981, men lavprisbutikken har røtter helt tilbake til 1830. Det er med andre ord cirka 200 år siden i skrivende stund, og på de årene har de startet mer enn 250 butikker.

Et komplekst regnestykke

Når det gjelder spørsmålet om hvilket av disse dagligvarebutikkene som er den billigste, så foreligger det et særdeles komplekst regnestykke. Det finnes nemlig ikke en dagligvarebutikk som er billigst på absolutt alt.

I realiteten er det slik at alle de nevnte butikkene ligger helt likt på noen varer, mens prisene varierer i veldig stor grad på andre varer. For eksempel så kan du kjøpe en firepakning med Pepsi Max til 49,90,- + pant hos alle butikkene, bortsett fra Spar som skal ha 59,90,- + pant.

Om du imidlertid vil ha noe som er litt sunnere, så ligger Spar (12,50,-) bare noen øre over Kiwi (12,20,-), REMA 1000 (12,20,-), Coop Extra (12,26,-) og Meny (12,20,-) på appelsinjuice. På denne varen er det Coop Mega som er det som taper med sine 16,26,-.

Hvis du er litt fysen på Castello Blå, så kan du også få kjøpt dette i alle de nevnte dagligvarebutikkene. Kiwi, REMA 1000 og Coop Extra skal alle ha samme pris (28,90,-), mens prisen er 33,50,- og 31,90,- hos henholdsvis Spar og Coop Mega. Meny er billigst (22,33,-).

Handle der det er billigst

Som du sikkert har skjønt, så er det ikke noe enkelt svar på dette spørsmålet. Kort fortalt kan du spare masse penger på å handle på de riktige butikkene.

Det finnes imidlertid ingen fasit på hva som er den riktige butikken, fordi dette er noe som endrer seg hele tiden. Selv om Kiwi, REMA 1000 og Bunnpris regnes som lavpriskjeder kan det altså en vare være billigere i et supermarked som for eksempel Meny.

Hold øyne og ører åpne

Vi innledet denne artikkelen med et gammeldags ordtak, så da kan vi like gjerne avslutte den med et annet gullkorn: Om du vil spare penger når du skal handle dagligvarer, så lønner det seg å holde både øyne og ører åpne!

Vi må nemlig ikke glemme at de fleste butikkene kjører ut forskjellige tilbud. Det kan være snakk om ukestilbud eller andre tidsbestemte tilbud. Det kan være tidkrevende, men det er uten tvil noe du bør bruke litt tid på å sette deg inn i hver eneste uke.

Det er mange som ikke tar seg bryet med å farte rundt på alle de forskjellige butikkene i nærområdet, men så fremt butikkene ikke ligger altfor langt unna så vil det være verdt å bruke noen ekstra minutter på butikken!