Har du lyst til å komme deg inn på boligmarkedet, men har enda til gode å finne en bank som både ønsker og vil hjelpe deg å få oppfylt dette ønsket? Eller så har du kanskje inngått en avtale allerede, og så viser det seg at den ikke var så god som den først virket?
Det er mange grunner til at folk henvender seg til banken for å få finansieringshjelp. Uansett hvilken beskrivelse som passer på deg, så vil det lønne seg å se etter en bank som er så billig som mulig. I beste fall kan du spare flere tusen kroner i måneden på det!
Men med det sagt, så er ikke det å finne den billigste banken er imidlertid det enkleste i verden. Grunnen til det er at det er veldig mange faktorer som spiller inn når det gjelder det å finne ut hvilken bank som tilbyr det desidert billigste lånet til kundene sine.
I denne artikkelen skal vi likevel forsøke å gi deg noen tips som kanskje kan hjelpe deg et godt stykke på veien mot å finne en god og billig avtale hos en eller annen bank!
Hva slags lån trenger du?
Før du i det hele tatt kan begynne på søknadsprosessen, så er du nødt til å få kartlagt behovene dine. Med det mener vi rett og slett hva det er du trenger å låne penger til å kunne finansiere.
Det er hva lånet skal brukes til som avgjør hvilket lån du skal søke på. Dette kan også være viktig i forbindelse med å finne ut hvilken bank det kan lønne seg å søke lån hos. Det er nemlig slik at forskjellige banker tilbyr ulike typer lån.
Det finnes forskjellige typer lån, og det ligger litt i hvert enkelt begrep hva som er hensikten med disse lånene. Et boliglån er et lån som skal gå utelukkende til å hjelpe deg å finansiere kjøp av bolig, mens et billån skal brukes til å kjøpe bil.
Hvis du derimot er på utkikk etter et lån som gir deg litt friere tøyler, så bør du undersøke hvilke muligheter du har i forbindelse med et forbrukslån. Dette er imidlertid en annen type lån enn både boliglån og billån, da dette er ikke et lån som forutsetter sikkerhet.
Forskjellige lånetyper
Før du tar kontakt med banken bør du også ha reflektert over hvilken lånetype du kan tenke deg å ha. De fleste banker opererer nemlig med forskjellige lånetyper, og dette er et valg som vanligvis baserer seg på din økonomiske situasjon.
Det vanligste spørsmålet du vil bli stilt ovenfor i forbindelse med det, er hvor vidt du ønsker et annuitetslån eller et serielån. Og som nevnt er dette et valg som du skal svare på med utgangspunkt i hva økonomien din kan tåle.
Annuitetslån
Om du velger et annuitetslån så betaler du samme sum i månedlig avdrag til banken hver eneste måned. I praksis omtales dette ofte som at du «binder renten».
Dette er et godt alternativ for de som har en økonomi som ikke tåler at renten går opp og ned.
Om banken innvilger søknaden din om et annuitetslån, så er dette en avtale som varer i et visst antall år om gangen. En slik avtale kan vare i 3 år og 5 år, men det kan også være flere år enn det.
Serielån
Om din økonomiske situasjon ikke krever at du «binder renten», så er ikke dette noe du trenger å gjøre om du ikke vil. Da kan du søke i stedet om å få et serielån.
Et serielån betyr at størrelsen på det månedlige avdraget kan variere, det kan altså gå opp og ned. I praksis betyr det at en måned kan avdraget være relativt lavt, men en annen måned kan det være litt høyere. Dette er det motsatte av fast rente og kalles å ha «flytende rente».
Med tanke på å finne den billigste banken, så bør du uten tvil søke aktivt etter en bank som tilbyr denne typen lån. I lengden vil denne typen lån som vil være svært lønnsomt, men det forutsetter naturligvis at din økonomiske situasjon kan håndtere en liten økning nå og da.
Andre typer lån
Men annuitetslån og serielån er ikke de eneste lånetypene som finnes. I dag finnes det også andre typer lån, som for eksempel rammelån og lån med restverdi.
Men verken rammelån eller lån med restverdi er lån hvor hensikten er å nedbetale hele lånet på sikt. Så derfor er det som regel annuitetslån og serielån som er de mest aktuelle alternativene i de fleste banker. Av samme grunn er det også disse du bør konsentre deg om.
Mange forskjellige banker
Når du har funnet ut hvilken type lån du kan tenke deg å låne, så kan du begynne på prosessen med å finne en bank som har muligheten til å låne deg det aktuelle beløpet. Heller ikke dette er den enkleste oppgaven i verden, men det betyr ikke at det er helt umulig.
Det finnes nemlig en rekke banker som kan hjelpe deg med ethvert spørsmål angående lån som du måtte ha. For eksempel så finnes det rundt 100 sparebanker i Norge, og disse er spredt utover hele landet. Her er noen eksempler:
- Bank Norwegian
- Bluestep
- BRABank
- DNB
- Danske Bank
- Easybank
- Eika Kredittbank
- Fana Sparebank
- Handelsbanken
- Ikano Bank
- Instabank
- Komplett Bank
- Mybank
- Nordea Bank
- Nordea Direct
- Resurs Bank
- Sparebank 1
- Sparebanken Møre
- Santander Consumer Bank
- yA Bank
Blant disse 100 sparebankene finner man både banker som har fysiske kontorer og banker som ikke har noen kontorer i det hele tatt. Når en bank ikke har et fysisk kontor hvor kundene kan komme, så er de heldigitale. Det spiller ingen rolle hvor du er i landet.
Det er imidlertid ikke slik at alle disse 100 bankene tilbyr de nøyaktig samme låneproduktene. Hver enkelt bank har forskjellige felt som de har spesialisert seg innenfor, så det er viktig at du henvender deg til en bank som tilbyr det lånet du trenger.
Hva er det som gjør en bank «billig»?
Når noen snakker om en «billig» bank eller «den billigste banken», så er det rentekostnadene i den aktuelle banken som er i søkelyset. Med rentekostnader så henviser vi til to begreper, og det er nominell rente og effektiv rente.
Når man tar opp et lån i banken, så betaler man avdrag på lånet hver måned. Rentekostnadene er en del av avdraget. Også dette betales hver eneste måned, og ofte er det rentekostnadene som er den største andelen av det månedlige avdraget.
Derfor er det viktig å ha klart for seg de forskjellige begrepene, før man overhodet tar kontakt med banken man ønsker å søke lån hos:
- Nominell rente er summen du må betale rett og slett for at banken har gått med på å låne penger til deg. Et annet ord som kan brukes for rente er leiepris, så det kan også sies at banken leier en pengesum til deg.
- De fleste banker opererer også med forskjellige gebyrer. Det kan være gebyrer som for eksempel etableringsgebyr, termingebyr og lignende. Dette legges til den nominelle renten, og dermed får vi begrepet «effektiv rente». Effektiv rente er totalsummen du er nødt til å betale for at banken har lånt deg penger.
Når du vurderer å låne penger i en bank, så bør du alltid sjekke opp hva de aktuelle bankene skal ha for å innvilge et lån i ditt navn. Dette er noe som kan variere i stor grad. Mens noen banker ikke skal ha noe i etableringsgebyr, kan det hende at noen skal ha flere hundrelapper.
Norges billigste bank
Det er som nevnt mange faktorer som spiller en rolle når man skal bestemme hvilken bank som er den aller billigste. Dette er noe som kan endre seg fra dag til dag, og dermed kan det være ganske utfordrende å fastslå hva som er Norges billigste bank.
I forbindelse med dette er det også viktig å huske på at det som er Norges billigste bank på boliglån ikke trenger å være Norges billigste bank på billån. Det er heller ikke slik at Norges billigste bank automatisk er en av de populære bankene eller en bank man har hørt mye om.
Men om vi skal forsøke å tegne et korrekt bilde, så kan vi ta boliglån som et eksempel. I skrivende stund så kan du få Norges billigste boliglån hos Himla Bank, som er en merkevare som du finner under Fana Sparebank. Deres boliglån har en effektiv rente på 1,33 %.
Sørg for at du får riktig lån
Det billigste alternativet er naturligvis å ikke ta opp lån i det hele tatt, men om du først befinner deg i en situasjon hvor du er mer eller mindre nødt til det, så vil det være lurt å forsikre seg om at du søker om riktig lån.
Det finnes som nevnt forskjellige typer lån, og rentekostnadene vil variere med utgangspunkt i hvilket lån du søker om. Derfor er det viktig å påse at du sender inn en boliglånssøknad og ikke en forbrukslånssøknad, hvis du ønsker å kjøpe din egen bolig.