Om du er på jakt etter den aller billigste bilen, så er det ingen tvil om at du bør gå for en elbil. Ikke bare for det blir enklere og enklere å få tak i det, men også fordi det rett og slett er en veldig god investering.
Les også: Billigste strømavtale
For ikke veldig mange år siden var elbilen noe de færreste hadde. Ikke fordi det kun var tiltenkt noen få, men fordi det fremdeles var veldig nytt. Etter hvert har flere og flere blitt bitt av basillen, og antallet elbiler stiger. Og produksjonen av elbiler stiger i takt med dette.
Ved kjøp av elbil blir du imidlertid stilt ovenfor de samme dilemmaene som «vanlige» bilkjøpere. Hvor stor bil trenger du? Hvordan er kjøremønsteret ditt? Har du behov for et stort bagasjerom, eller holder det med et lite? Det er mange spørsmål som skal besvares.
Nedenfor skal vi gå nærmere inn på dette temaet. Spørsmålene ovenfor brukes som utgangspunkt for å få kartlagt hvilke behov du har i forbindelse med kjøp av bil. Men uavhengig av hvilke behov man har, så ønsker de fleste å få kjøpt bil så billig som mulig.
Hva er en elbil?
Selv om dette er å regne som allmennkunnskap i 2021, så skader det ikke å stille spørsmålet. Hva er en elbil, og hvorfor er dette en type bil som sakte, men sikkert har blitt så populær?
Rent språklig sett er begrepet elbil faktisk en forkortelse. Elbil står nemlig for elektrisk bil, så når vi snakker om elbiler så er det egentlig elektriske biler som er temaet. Og en elektrisk bil er en bil som går på strøm i stedet for drivstoff, som vi er vant med fra vanlige biler.
Om du kjøper en elektrisk bil, så er du altså nødt til å lade den når den er tom for strøm. Det fungerer altså på samme måte som alle andre apparater som går på strøm, for eksempel mobilen eller laptopen din. Men de lades naturligvis med forskjellige ladere.
Men hvorfor har de elektriske bilene blitt så populære de siste årene? Årsaken til det er kompleks. Det er med andre ord mer enn en grunn til det. En elektrisk bil er blant annet et kostnadseffektivt alternativ i forhold til vanlige biler som drives av bensin- og dieselmotorer.
Varierende prisnivå på elbiler
Når man vurderer å kjøpe seg ny bil, så er det viktig at man gjør research i forkant. På denne måten vil du få en bedre forståelse av hvilke biler som er på markedet i det aktuelle tidsrommet, samt et bedre bilde av hva du forventer av bilen din.
Et kjapt Google-søk vil fortelle deg at prisnivået på elbiler er noe som varierer i veldig stor grad. Prisnivået på elbiler kan variere i like stor grad som det gjør på bensin- og dieselbiler. Selv om bilene drives på ulike måter, så er utgangspunktet for prissettingen det samme:
- Hvor mange hestekrefter (motoreffekt) har bilen?
- Hvor stor benplass er det på passasjersiden?
- Hvor stort er bagasjerommet? Er det plass til for eksempel kun ett hundebur eller er det plass til enda mer?
- Er det mulig å plassere en takboks på taket av bilen?
- Hvor stor rekkevidde har bilen? Hvor langt kan du kjøre før du er nødt til å finne en ledig ladestasjon?
- Er det en bil med mye ekstrautstyr? Jo mer ekstrautstyr bilen har, jo mer vil du måtte betale for å få den
- Er dette en bil som mange har vært fornøyd med det? Hvor populær er bilen du har sett på?
Det er med andre ord mange faktorer som avgjør hva du er nødt til å betale for elbilen din, og det kan til og med være flere faktorer som er aktuelle for akkurat den bilen som du vurderer å skaffe deg.
Det finnes både dyre og billige elbiler
Med mindre dette er ditt aller første bilkjøp, så vet du at det finnes både dyre og billige biler. Slik fungerer det også med elbiler. Det finnes dyre elbiler, men det finnes også elbiler som er som er mer på den rimeligere siden på prisskalaen.
Siden temaet for denne artikkelen er «billigste elbil», så er det naturligvis ikke de dyre elbilene vi vil fokusere på her. I stedet vil vi ta for oss et knippe elbiler som markedsføres som rimelige eller billige. Blant disse vil vi også finne ut hvilken elbil som er den billigste.
Fiat 500
Fiat 500 er en elbil som definitivt har potensiale til å bli veldig billig. Med en rekkevidde på 180 kilometer ligger prisnivået for denne bilen på 214 900 kroner. Det er en veldig god deal, om du er på jakt etter en billig elbil.
Dette er imidlertid en elbil som finnes i forskjellige størrelser. Ved å legge på rundt 40 000 på totalprisen kan du få en elbil med en rekkevidde på 320 kilometer. Da vil du få en elbil med nesten dobbelt så stor rekkevidde for bare 40 000 kroner ekstra.
Ved å velge den største versjonen av Fiat 500, så får du en elbil med større bruksmuligheter. Med den minste versjonen kan du fint cruise rundt i byen med bilen din, men ved å legge på 40 000 kroner vil bilen også kunne ta deg på en langtur i ny og ne. Og det er jo også praktisk!
Det sier kanskje seg selv, men det er uten tvil den største versjonen av Fiat 500 som er mest populær blant folk flest!
Mutsubishi i-MiEV
Mutsubishi I-MiEV er en elbil med en rekkevidde på 105 kilometer. Om du er interessert i historie, så vil du nok føle deg fristet av denne bilen. Dette er en av de første elbilene som kom til salg i Norge, og det skjedde i 2011. Denne elbilen var altså med på å skrive historie!
På grunn av sin rekkevidde så vil Mutsubishi i-MiEV være perfekt til korte kjøreturer i byen eller bare korte kjøreturer generelt. Denne bilen passer altså til deg som ikke trenger mer enn en bil som du kan bruke en gang i blant.
Mutsubishi i-MiEV vil koste deg rundt 164 000 kroner.
Mini Cooper SE
Mini Cooper SE er en elbil som imponerer stort på de fleste områder. Prismessig ligger denne elbilen på 286 000 kroner, og dette inkluderer massevis av praktisk ekstrautstyr, deriblant ryggekamera. Og det er uten tvil ganske kult.
Med denne elbilen så følger det med et batteri som sørger for at denne bilen vil ha en rekkevidde på 234 kilometer. Denne elbilen har en topphastighet på 150 km/t.
Mini Cooper SE imponerer også i forbindelse med bagasjeplass. Bagasjerommet på denne bilen kan nemlig romme opptil 311 liter, og det er ganske bra med tanke på hvor liten bilen egentlig er.
Renault Zoe ZE50 110R
Renault Zoe ZE50 110R gir Mini Cooper SE har konkurranse. Ikke bare prismessig, men også med tanke på antall oppgraderinger.
Dette er en elbil som har vært veldig populær i mange år. Og grunnen til det er nok at produsenten har sørget for å holde seg på topp i forbindelse med nødvendige oppgraderinger.
Renault Zoe ZE50 110R har en rekkevidde på 395 kilometer, så dette er en elbil som tilbakelegge ganske mange kilometer på kun én lading. Det gjør denne elbilen til er svært praktisk valg for de som er på utkikk etter en elbil som oppfyller et slikt krav.
Denne elbilen koster rundt 249 900 kroner.
Nissan Leaf
Nissan Leaf er et navn vi kjenner godt fra det tradisjonelle bilmarkedet. Nå har denne produsenten også lansert en elbil i samme merke!
Som elbil har Nissan Leaf en rekkevidde på 270 kilometer, samt en topphastighet på 144 km/t. Dermed er dette en elbil som kan passe til både korte og litt lengre turer, men kanskje ikke de aller lengste.
Med Nissan Leaf får du muligheten til å glede deg over et bagasjerom på 420 liter. Med tanke på at dette er en relativt liten elbil, så er det en ganske imponerende størrelse.
Denne elbilen er i toppsjiktet i forbindelse med pris, da Nissan Leaf vil koste de som har lyst på akkurat denne elbilen rundt 298 000 kroner.
Smart WQ fortwo
Smart WQ fortwo er en veldig liten elbil. Som produktnavnet tilsier, så er dette en toseter. I praksis betyr det at dette er en bil med plass til to personer samtidig.
Det er ikke bare bilens størrelse som er relativt liten. Smart WQ fortwo har en rekkevidde på 133 kilometer.
Dette er en elbil som er mer eller mindre ribbet for det meste av ekstrautstyr. Smart WQ fortwo er for eksempel ikke kompatibel med hurtiglading, noe som er ganske upraktisk.
Men prislappen på denne elbilen er ganske fin. Om Smart WQ fortwo oppfyller dine behov og ønsker, så vil du måtte betale 169 900 kroner for den.
Citröen ë-C4
Citröen ë-C4 har en rekkevidde på 350 kilometer, noe som er veldig imponerende. I tillegg har den en topphastighet på 150 km/t.
Dette er en bil som kommer med en god mengde med ekstrautstyr. Blant annet trenger du ikke nøkkel for å kjøre bilen, siden den er utstyrt med nøkkelløs tilgang.
Bagasjerommet til Citröen ë-C4 rommer 380 liter, så dette er en elbil som også imponerer i forbindelse med lastekapasitet.
Prisnivået for Citröen ë-C4 ligger på rundt 285 000 kroner.
MG ZS EV
Utseendemessig har MG ZS EV mange likhetstrekk med den tradisjonelle familiebilen. Dette er en elbil som har kommet fra Kina, og den er faktisk stor nok til å oppfylle kravene til en familiebil.
Denne elbilen er altså et godt valg om du er en familieperson som er på utkikk etter en elbil. Dette er en elbil som har god plass, både i selve bilen og i bilens bagasjerom.
Med en rekkevidde på 263 kilometer er det heller ikke noe som tilsier at MG ZS EV ikke kommer til å sørge for at du rekker alle gjøremålene du har i løpet av en travel dag i tide. Faktisk så er ikke det noe du trenger å bekymre deg for med denne elbilen på laget!
Prislappen som er klistret til MG ZS EV, viser at prisen på denne elbilen er 239 890 kroner.
Opel Corsa-e
Opel Corsa-e er en elbil som det mest nødvendige utstyret som bør følge med en bil. Denne elbilen byr på for eksempel sømløs start på bil, da dette kan gjøres uten bruk av nøkkel.
Dette er en elbil med en rekkevidde på 337 kilometer, så denne elbilen kan få deg ganske langt. Dermed vil denne elbilen være et godt valg for deg som trenger en elbil som kan ta deg på både korte og litt lengre turer.
Opel Corsa-e har en topphastighet på 150 km/t. Elbilens bagasjerom rommer 267 liter, og det er langt ifra dårlig!
Prisnivået for denne elbilen ligger på rundt 268 000 kroner. Men hvis du ønsker deg litt mer ekstrautstyr, så vil prisen naturligvis øke litt.
Mazda MX30
Mazda MX30 er ganske høy, så utseendemessig ligner den veldig på en familiebil. Men dette er egentlig det eneste elementet som kan minne om en familiebil, for dette er ikke en elbil som du kan legge veldig store avstander bak deg med.
Dette er langt ifra den elbilen som imponerer mest i forbindelse med elbilens rekkevidde. Mazda MX30 har nemlig en rekkevidde på kun 200 kilometer. Det er ikke den korteste rekkevidden vi har sett her, men med tanke på bilens resterende elementer så er det lite.
Mazda MX30 har imidlertid en topphastighet på 140 km/t. I tillegg er denne elbilen også utstyrt med både parkeringssensorer og ryggekamera, så det drar helhetsinntrykket ganske mye oppe.
Denne elbilen er utstyrt med et bagasjerom som rommer 341 liter. Prisen for Mazda MX30 begynner på rundt 250 000 kroner.
Denne elbilen er den billigste
I denne artikkelen har vi sett elbiler som koster helt ned i rundt 169 000 kroner. Mutsubishi I-MiEV er den billigste elbilen i 2021. Det skal sies at dette er relativt små biler som ikke holder ut mer enn et par småturer om gangen, så selv om de teknisk sett er de billigste, så vil de passe best til spesielt interesserte.
Hvis du derimot er på jakt etter en elbil som imponerer både de fleste områder, så har denne testen avdekket elbiler som koster mellom 200 000 og 250 000 kroner. Og det er langt ifra noen upris!